lördag 5 maj 2012

sagan om tv-pejlingen

Ett av Colombias stora problem är korruptionen. Den har nog många orsaker, men en anledning till att den grasserar har ju förstås att göra med sentensen "alla andra gör det". Och något som alla andra gör kan ju aldrig få ett slut om man inte börjar förändringen hos sej själv. Lätt i teorin måhända, men här kommer en historia som visar att det tvärtom kan vara svårt att omsätta i praktik.

"En kompis till mej" (som det brukar heta, vilket är en eufemism för mej själv) , som normalt är ytterst rättrådig, har haft tillgång till olika tv-kanaler sedan han flyttade in i sin bostad. Eftersom lägenheten är nödtorftigt utrustad så har tv:n varit en källa till glädje. Men så plötsligt får han reda på att han i själva verket måste teckna ett årsabonnemang på 1 200 kronor för att inte tv:n ska slockna. Men han inser också att en liten muta på blott 70 kronor löser problemet. Hans reskassa har sinat och han återvänder till sitt hemland om bara sex veckor. Vad gör han? Jo, han beslutar sej för att sova på saken. Dagen därpå hostar han upp de sjuttio kronorna. Och blir därmed en del av det han säger sej ta avstånd från...

3 kommentarer:

Colombialiv sa...

Det är inte lätt det där, alls. Det är som att deklarera i det här landet. Det är jättelätt att deklarera så att man inte behöver betala något alls, fast man kanske borde. Och man skulle ju vilja, om man visste att ens skatt gick till skola och sjukvård. Men när man vet att en stor det går till en sjuk militärapparat och en annan del går rakt ner i någon redan rik persons fickor blir det inte lika självklart. Ett dilemma varje år.

Ingela sa...

Haha.. både sorgligt och roligt. I Sydafrika behövde vi inte lång betänketid innan vi mutade en polis med en hundring för att slippa böter för fortkörning. Kändes ok just då, men så här i efterhand lite sämre.. Men hoppas ni får några fina sista veckor med mycket tv-tittande. :)

Johannes sa...

@Annika: Ja, det är ett sant dilemma.

@Ingela: Dumburken hinner vi knappt titta på, har vi upptäckt, eftersom det är så mycket som måste fixas med den tid som är kvar här. ;-)