fredag 10 februari 2012

juicernas förlovade land

Om ni inte kan svaret på den här gåtan så får ni underkänt i både geografi och slutledningsförmåga: Var nånstans kan man med machete skära sej fram genom Amazonas gröna väggar, dansa till västindiska rytmer, bada i två världshav och bestiga berg på närmare 6 000 meter?

Rätt svar är förstås Colombia. Landets alla klimatzoner utgör ett eldorado för naturälskare och botaniker. Vad man än stoppar ner i jorden poppar det upp och växer frodigt. Colombia är också mycket riktigt det land som har störst antal unika växtarter i världen.

Vi som bor i storstaden drar nytta av det varje gång vi dricker jugo, alltså juice. Det är drycken framför andra här i landet och oftast det man dricker till lunch och middag. Vi snackar förstås inte kartongjuice, utan äkta vara. Man pressar frukterna själv och blandar i mjölk eller vatten och lite socker. Det är nästan alltid fantastiskt gott. Nedan ett litet collage med några av de juicer som är vanligast just i Bogotá. Mina favoriter för tillfället är maracuyá och curuba.

Inga kommentarer: