måndag 6 februari 2012

cykelfest

Bogotá är en bensinångande stad där biltutor, accelererande motorcyklar och inbromsande bilar utgör en ständigt närvarande ljudkuliss. Trafiken är en stadens puls och den bultar intensivt från tidig morgon till sen kväll. Som fotgängare är du utlämnad till bilisternas nåd, men som cyklist för du faktiskt en relativt bekväm tillvaro. Staden stoltserar med ett nät av cykelvägar på sammanlagt över 30 mil.

Idag har jag och Aland hoppat upp på ett par lånade cyklar och deltagit i det skådespel som går under namnet ciclovía. Det äger rum varje söndag året runt. Ett antal av stadens större vägar stängs av för biltrafik och öppnas upp för rekreation. Man uppskattar att två miljoner av stadens invånare på något sätt deltar i ciclovían. Och under ett par timmar i cykelsadeln hinner man mycket riktigt med att se det mesta: I havet av cyklister, löpare, inlinesåkare, fotgängare och småbarn på trehjulingar kan man också beskåda gamlingar i rullstol, fruktförsäljare, mobila cykelreparatörer, mimartister, musiker, tiggare, turister, dansare av allehanda slag och yogautövare; you name it!

Ciclovían startade i Bogotá redan på sjuttiotalet och har under de senaste decennierna gått på export runtom i världen. Den som vill kan läsa mer på Wikipedia.

2 kommentarer:

Ingela sa...

Åhhhh, vad varmt och skönt det ser ut. Är hyfsat avundsjuk. Men även här har det blivit varmare, bara -8 grader idag. :)

Johannes sa...

Ja, allting är ju relativt... ;-)