onsdag 18 januari 2012

byråkraternas himmelrike

Innan jag kom hit hade jag matats med skräckhistorier om Colombias byråkrati. Det finns de som hävdar att Colombia är byråkraternas förlovade hemland. Jag har ännu inte gått i närkamp med någon pappersvändare, så jag kan inte riktigt bedöma sanningshalten i detta påstående. Men jag kan konstatera att det är en pärs att skaffa bostad på egen hand.

Det är inte letandet i sej som är svårt, utan själva kontraktskrivandet. Innan jag och Aland fick nycklarna i vår hand var vi till exempel tvungna att ha hela fyra möten med Söta munnen (tandläkaren som äger lägenheten), lämna detaljerade utdrag från samtliga våra bankkonton sex månader tillbaka i tiden, uppvisa arbetsgivarintyg från Sverige, redogöra för våra fasta tillgångar och skulder, samt skaffa en borgensman. Han fick i sin tur också redogöra för sin ekonomi under det senaste halvåret, fotografera sitt pass och av någon anledning också lämna sitt fingeravtryck under överseende av en notarie. Själva kontraktet var sju sidor långt.

Nu har vi i alla fall flyttat in. Snart kommer bilder på lägenheten!

4 kommentarer:

Colombialiv sa...

Hehe... Du ska inte ge dig pa att fixa visum snart?

Mammas machete sa...

Puh. Jag fattar precis vad du menar. Tur att de i alla fall bara krävde EN borgensman. I många fall vill de ha två - en med finca raíz och en med fast anställning. Skönt att du har lägenheten klirrad nu i alla fall!

Ingela sa...

Haha.. Söta munnen. :) Skönt att det är fixat nu, ska bli kul att se bilder.

Johannes sa...

@Annika: Det där med visum har jag förträngt. Nu har jag i alla fall ett uppehållstillstånd som räcker i 90 dagar...

@Mammas machete: Två borgensmän? Puh, det hade bara blivit för mycket!

@Ingela: Munnen är som ett perfekt format o. Inte en versal, utan en gemen. ;-)