tisdag 24 januari 2012

boktips
Om Colombia lider av två förbannelser så är det den väpnade konflikten och kokainet. Och även om det förstnämnda från början inte hade någon koppling till det senare, så är de nu sedan många år intimt sammanvävda med varandra. Majoriteten av världens kokain tillverkas inom landets gränser.

Jag kan varmt rekommendera Magnus Lintons reportagebok "Cocaina - en bok om de som gör det", som nominerades till Augustpriset som bästa fackbok förra året. På gnistrande elegant prosa skildrar han de resor i kokainets spår som för honom till Amazonas, gudsförgätna små byar, hamnstäder byggda på pålar och innediscon i Medellin. Han intervjuar kokaodlare i djungeln,  lönnmördare, forskare och före detta presidenter. Han resonerar intelligent kring kokainproduktion, bruk och missbruk och vilka konsekvenserna är av USA:s krig mot drogen. Det är lättillgängligt och oavbrutet fascinerande. Och bakom orden vibrerar hela tiden en undertryckt vrede över hur den svaga människan utan makt alltid är den som drabbas hårdast. Det är, kort sagt, lysande.

7 kommentarer:

Cilla sa...

Vad säger colombianerna själva om det här? Hur ser den vanlige mannen/kvinnan på gatan på saken - är drogindustriproblematiken ständigt närvarande eller är det något som man är medveten om men som man inte tänker på till vardags,s a s?

Johannes sa...

Hmm... Svårt att svara på. Jag har inte varit här tillräckligt länge. Produktionen påverkar indirekt alla; den genererar korruption och oro. Och det vet alla om. Samtidigt har det väl pågått så länge att det har blivit nåt slags normaltillstånd. Den detaljerade redovisningen av vår ekonomi som vi var tvungna att göra för att få vår bostad är till exempel en direkt konsekvens av det här. Alla privatpersoner måste försäkra sej om att de inte på något sätt kan förknippas med knarkpengar.

Cilla sa...

Aha, jag förstår. Man undrar om det överhuvudtaget går att vinna det där kriget. Måste ju vara astronomiska summor som omsätts.

Ingela sa...

Tack för tipset! Har för mig att vi har lite lika boksmak så den här ska jag köpa! Det får bli en läshelg i soffan. :)

Johannes sa...

Hej Ingela! Gör så. Hoppas att du tycker om den och allt är bra med dej!

Ella sa...

Jag gav den boken i julklapp åt min bror. Han såg lite besviken ut, men hoppas att han läser den. Det är otroligt intressant.

Johannes sa...

Hej Ella! Ja, hoppas att han läser den. Den vidgar debatten från det ofta ganska snäva svenska perspektivet.