fredag 6 januari 2012

bilder från de dödas stad

Det finns bättre tidpunkter att besöka Cementerio de la Recoleta - kyrkogården mitt i centrala Buenos Aires som är en av stadens främsta sevärdheter - än när solen står som högst på himlen en dag som är så het att luften vibrerar över stadens asfalt och kvicksilvret klättrar upp till 40 gradersstrecket på hotellets termometer. Vi hukade under solen och smög längs med mausoleernas väggar.

Kyrkogården är en märklig plats; en stenstad i staden, befolkad av döda, med breda avenyer och skuggiga bakgator, pampiga hus och närmast anspråkslösa övergivna små kvarter. Här och där ett träd som skyddar mot solen, eller en gaslampa som ger ljus när mörkret fallit. Och överallt de uppåtblickande änglar som kröner de flesta mausoleum, små som stora.

Luis Ángel Firpo ville bli ihågkommen som Mannen i morgonrock

2 kommentarer:

Cilla sa...

Wow, så häftigt. Inte minst kontrasten mellan det strålande solskenet och denna dödens spökstad. Helt overkligt på något sätt.

Johannes sa...

Ja, det är verkligen en overklig plats. Och alla mausoleer är väldigt olika; det är som att de avslöjar en hel del om den familj som ligger begravd där.