onsdag 4 januari 2012

hunden och kalanderlärkan

I förra veckan var vi på Hunden och kalanderlärkan, eller El Perro y la Calandria som den egentligen heter. Utifrån den begränsade erfarenhet jag har av gayhak i Bogotá är det min favorit. Jag kommer alltid att minnas första gången som jag besökte stället. Den gången kändes scenen som tagen ur nån film med skrönaktigt tema. Där satt feta äldre män med mustascher och ett glas eller en flaska i handen och unga spensliga killar med fjuniga läppar, många utan tvekan från de mer fattiga södra delarna av staden. Alla sjöng de med i visorna och imiterade transvestiternas och de storbystiga damernas teatraliska uttryck i de musikvideor som visades på tv:n.

Baren får mig alltid att tänka på en mexikanska, Paquita la del Barrio, och hennes slagdänga "Rata de Dos Patas", råtta på två ben. Råttan ifråga är förstås en karl i största allmänhet och alla karlar utan undantag i synnerhet. Storbystiga Paquita är den odiskutabla drottningen inom en musikgenre som kallas rancheras. Jag tänkte skriva mer om rancheras nån annan dag, det är en mycket speciell genre. Den är ofta påfallande våldsam och passar bra som terapi om man vill vädra ut sina frustrationer. En låt jag hörde häromdagen handlade om hur en man, i vredesmod över upptäckten av sin frus otrohet, skjuter ihjäl både frun och hennes älskare för att sedan tända på huset. I fängelset ångrar han sej förstås och minns med vemod sin älskades väna leende.

Paquitas sånger handlar om män som lockar och förför med vackra ord för att till slut visa sina sanna och svekfulla trynen. Och bögarna på El Perro y la Calandria stämmer förstås in i klagosången, tar en klunk sprit, och sjunger högt och med inlevelse med i Paquitas visor.

2 kommentarer:

Cilla sa...

Det låter onekligen som lite Almodovar, eller kanske Fellini. Jag försöker se dig framför mig på Hunden och Kalanderlärkan, men du är alldeles för helylle och det blir lite av finn fem fel (eller ett fel, i det här fallet). Finns det bildbevis?

Johannes sa...

Haha! Jag ska försöka ordna bildbevis till nästa gång...