söndag 25 december 2011

feliz navidad

Annika har beskrivit julfirandet i Colombia väl: Precis som i Sverige är det en familjehögtid, men till skillnad från hos oss är det också en fest med stort F. Gästerna kommer sent på julafton, julklappsutdelningen sker först vid midnatt och när alla paket är öppnade så vrider man upp volymen på stereon och dansar fram till arla morgonstund. Även Alands pappa, som är gammal och har haft en stroke, ställer sej på golvet, gungar med överkroppen och svänger med armarna.

På juldagen grillar man utomhus. I trädgården på ett hustak i närheten har jag sålunda ätit en halv gris, dansat lite salsa och svarat på tusentals frågor om Sverige.


Imorgon bitti skriver vi förhoppningsvis på kontrakt till vad som ska bli vår bostad fram till juni: En mysig trea vid ett litet, lummigt, lugnt och stillsamt torg blott ett par hundra meter från en stor affärsgata i en trevlig, central del av Bogotá som heter Galerias. Alands föräldrar är toppen, men jag ser fram emot att få en egen bostad.

7 kommentarer:

Mammas machete sa...

Hej Johannes! Första gången hos dig, kul blogg du har, jag kommer fortsätta läsa! Kram! /Julia

Johannes sa...

Det var roligt att höra! Jag läser din blogg varje dag. :-)

Beata sa...

Så spännande att få ta del av helt andra traditioner. Du kanske för utomhusgrillningen med dig hem till nästa år?
När flyttar ni in i nya lägenheten? Och när är det ni ska till buenos?

Johannes sa...

@Beata: Vi åker till BA den 4 januari och flyttar in när vi kommer tillbaka, runt den 12:e. Fast vi har redan tillgång till lägenheten! :-) Vi har så mycket att göra just nu att jag inte orkar skriva några inlägg när jag kommer hem. Det tar tid att inreda en tom lägenhet... Hoppas att allt är bra med dej och familjen. Kram!

Ingela sa...

Vad kul att läsa hur ni har det! Och ja, grillning på juldagen låter som en tradition du får ta med dig hem sen.

Cilla sa...

Jotack, bara bra. Var får ni möbler ifrån? Inte köpa, väl?

Johannes sa...

@Cilla: Jo, faktiskt. Vi får låna säng, kylskåp, tvättmaskin och mikrovågsugn från Alands bror, men resten har vi köpt. Det blir billigast så. Alla inköp har nog gått på högst 3 500 kronor och då tjänar man ett par tusen varje månad på att hyra möblerat. Kram!